Ділова гра "Мелітополь – місто майбутнього", 15-16 червня


23 травня 2009 року мелітопольська Міська Рада провела прес-конференцію, присвячену незвичайній для міста події – грі з амбітною назвою «Мелітополь – місто майбутнього». Ініціаторами та організаторами цієї «дорослої гри» є Британська Рада в Україні, ГО Центр розвитку “Демократія через культуру” та Мелітопольська Міська Рада. Гра є частиною міжнародного проекту Британської Ради під назвою «Творчі міста».
Третя українська гра «Мелітополь - Місто Майбутнього» (перша відбулася у Львові в лютому 2009 року, друга – в Одесі в березні 2009 р.), що відбудеться 15-16 червня 2009 року, - одна зі спроб місцевого врядування безпосередньо залучити молодих і професійних мелітопольців до вирішення питань, пов’язаних з майбутнім їхнього міста. 25 громадян Мелітополя протягом двох днів матимуть можливість у командній роботі запропонувати місту 5 креативних ідей про те, як зміцнити новостворену самоідентичність Мелітополя як інтеркультурного міста. За ініціативи Мелітопольської міської ради темою для гри стане доля і регенерація Центрального міського парку імені М.Горького, перетворення його в Інтеркультурний парк та його можлива роль у творчому житті Мелітополя.
Гра “Місто майбутнього” – це передовсім інструмент генерації ідей: гра стимулює формування нового мислення стосовно викликів, що постають перед містом у зв'язку з глобалізацією, міграцією, кліматичними змінами, урбанізацією, безпекою та існуючими соціальними потребами. Крім того, гра – це ще й комунікативний засіб, адже вона передбачає широке залучення організацій та окремих осіб, сприяючи розвитку партнерських відносин між ними з єдиною метою - зробити місто кращим, щасливішим, здоровішим та процвітаючим.
Відбір учасників гри відбуватиметься прозоро, на конкурсній основі. Запрошуємо всіх бажаючих заповнити АНКЕТУ УЧАСНИКА. Протягом тижня група спеціалістів відбере 25 найкращих кандидатів, які і стануть учасниками гри «Місто майбутнього».
У ролі модератора гри виступить Богдан Шумилович, менеджер проектів Центру Міської історії та колишній голова бюро креативних індустрій при Міській Раді Львова, який проведе учасників крізь три основних етапи гри: формування ідей, тестування в реальному житті та презентацію результатів. Наприкінці другого дня гравці та міські фахівці таємним голосуванням відберуть найкращу ідею. Усі здобутки гравців стануть надбанням міської влади та власне громади міста.
Унікальну та інноваційну методику гри “Місто майбутнього” розробила Британська Рада та наші партнери з Великобританії: Центр місцевих економічних стратегій (CLES – Centre for Local Economic Strategies) і Центр міського життя м. Манчестера (URBIS – Manchester’s Centre of Urban Life). У період з червня 2008 по березень 2009 рр. у країнах-учасницях проекту «Креативні міста» заплановано провести 57 ігор.

За детальною інформацією про гру «Місто майбутнього» та проект «Креативні міста» звертайтесь до Анни Бубнової, менеджера мистецьких проектів Британської Ради в Україні (, (044) 490-56-00).

Інформація для журналістів

Британська Рада в Україні – це міжнародна організація, яка представляє Сполучене Королівство в галузі освіти і культури. В Україні Британська Рада працює з 1992 року і має офіс у Києві та представництва в Донецьку, Львові, Одесі та Харкові, які займаються реалізацією партнерських проектів і адмініструванням всесвітньо визнаних британських іспитів. Наша мета – сприяння визнанню і довірі до Сполученого Королівства шляхом обміну знаннями й ідеями між людьми в усьому світі. Задля досягнення нашої мети ми працюємо в трьох сферах: міжкультурне порозуміння, креативна економіка та кліматична безпека.
Центр розвитку Центр розвитку «Демократія через культуру» – громадська організація, що працює в Україні з 2000 року, місією якої є формування, запровадження та розвиток в Україні культурної політики 21 століття. Наша мета - поширювати в Україні принципи та підходи європейської та світової політики в галузі культури, генерувати ідеї та розвивати технології для вдосконалення культурно-соціальної політики, залучати громадськість до творчої активності та процесу прийняття політичних рішень, співпрацювати з органами державної влади та місцевого самоврядування у виробленні політики в галузі культури.

Центр міської історії Центрально-Східної Європи – це інститут історичних досліджень, що намагається продукувати нові інтелектуальні поштовхи для розвитку актуальних питань науки та сприяти формуванню обґрунтованої думки. За допомогою інформації та відкритих дискусій центр хоче запобігти маніпуляції історією з політичною метою. Центр надає студентам можливість здійснювати наукові дослідження міжнародного рівня всередині країні, запобігаючи "витоку" інтелекту за кордон. Ми хочемо допомогти містам Центрально-Східної Європи стати осередками інтелектуального, наукового і культурного життя.

Проект «Креативні міста» – це міжнародний проект Британської Ради, що розпочав свою роботу навесні 2008 року. Мета проекту – віднайти шляхи покращення якості життя міських спільнот, залучаючи молодих, енергійних і впливових людей. Проект втілюється в життя спільно з партнерськими організаціями і міськими адміністраціями у Великобританії, Польщі, Чеській Республіці, Угорщині, Словакії, Словенії, Україні, Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії, Естонії, Латвії, Литві й Росії та триватиме до 2011 року.
Проект складається з кількох компонентів, об’єднаних однією метою: генерація ідей і розробка практичних кроків задля покращення життя в містах за участі представників міських спільнот, влади і фахівців. Окрім того, в рамках проекту проводяться різноманітні креативні події та продовжується творчий пошук, покликаний вивчати фактори, що стимулюють чи, навпаки, шкодять творчому життю сучасних міст.

Детальна інформація на сайті Британської Ради в Україні